Актуален текст на заповедта за посещения в паркове

С последните изменения на Заповед № РД-01-143 от 20.03.2020г. на министъра на здравеопазването се разрешават посещенията на градски паркове и градини при спазване на следните противоепидемични мерки:

  • спазване на дистанция от 2,5 метра спрямо други семейства;
  • влизане в и излизане от парка единствено през отворените и обозначени за целта пунктове;
  • използване на обозначените маршрути за разходка;
  • забрана употребата на алкохол;
  • избягване докосването на повърхности, в т. ч. сядане на пейки и тревни площи;
  • съблюдаване на всички останали противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Посещенията на градски паркове и градини се разрешава само на родители с деца до 12 години или на собственици на кучета.

Във времето от 9,30 до 18,30 часа всеки ден парковете могат да бъдат посещавани от деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, но не повече от двама възрастни.

Във времето до 9,30 и след 18,30 всеки ден парковете са отворени за разходки на кучета. Собствениците могат да се движат само поединично.

Допускат се посещенията във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места, при спазване на изискванията за дистанция, използване на обозначени маршрути, забрана употреба на алкохол, избягване докосването на повърхности, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Целия текст на заповедта може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *