БАБХ започва проверки в детските градини и училищата

По повод началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и в обектите за хранене в училищата, съобщи DarikNews. Проверките ще продължат от днес (24 септември) до 11 октомври 2019 г., и ще се проведат на територията на цялата страна.

Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата.

Проверките ще обхванат храните, които се приготвят или доставят в детските градини и училищата. Инспекторите ще следят както за качеството на плодовете, зеленчуците, напитките и другите продукти, така и за това, дали са снабдени с всички необходими документи. Ще се отчита и това, дали предназначените за деца храни се съхраняват правилно и в подходящите за това срокове.

При установяване на несъответствие проверяващите инспектори могат да предприемат мерки по Закона за храните, сред които са и ограничаване достъпа до обекта за търговия с храна.

В срок 14 дни от датата на приключване на проверката проверяващият орган предоставя на съответния производител или търговец на храни копие от доклада от извършената проверка. Ако има констатирани нарушения, инспекторите от БАБХ са компетентни да съставят акт за установяването им, а наказанията се налагат от директора на ОДБХ или овластено от него длъжностно лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *