ВАС отмени такса за затваряне на улици в София

По жалба на Националната асоциация на строителните предприемачи Върховният административен съд е отменил текст от наредба на Столична община, с който се създава задължение за заплащане на такса в случаите, когато се налага затваряне на улици или други публични площи за извършване на строително-монтажни работи. Това съобщава сайтът Investor.bg.

Мотивът за отмяна е наличието на двойно таксуване за едно и също основание – в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги е предвидена такси при използване на тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение, която се заплаща на ден. С въвеждането на допълнителна такса, изчислена на час, при затваряне на улици поради строително-монтажни работи резултатът е дублиране на задължението за заплащане използването на общински инфраструктурни елементи.

По инициатива на Националната асоциация на строителните предприемачи са отменени и текстове от друга наредба на Столичния общински съвет, които предвиждаха задължително провеждане на обществено обсъждане за голям брой производства по устройство на територията. Такива обсъждания биха забавили допълнително строителния процес, а не са предвидени в горестоящия нормативен акт – ЗУТ и ЗУЗСО, твърдят предприемачите.

Цялата статия може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *