Във връзка с промените в наказателния процес и отпадането на съкратеното съдебно следствие за част от наказателните дела, Висшият съдебен съвет обсъди очакваното увеличение на съдебните разходи. В провелото се днес заседание на ВСС беше обсъден отчетът за изпълнението на бюджета на съдебната власт за първите осем месеца на тази година .

Проблемните точки, които се очертаха по време на дискусията, са няколко. От една страна. ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие увеличава продължителността на наказателните дела и води до необходимост от провеждане на повече по обем и стойност процесуални действия.

Друг настоящ проблем е недостигът на вещи лица за експертизите. Севдалин Мавров обясни, че Министерството на правосъдието е бенефициент по проект във връзка с вещите лица, но “за да вървят нещата по-бързо”, призова да не се разчита само на този проект, а да се заложат допълнителни средства в бюджета на съдебната власт за въвеждането на видеоконферентните връзки, съобщава сайтът lex.bg. Правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че крайният срок за приключване на проекта за вещите лица е декември 2019 г., но поясни, че има забавяне и вероятно срокът ще бъде удължен.

Видеоконферентните връзки са необходими както с цел представяне на експертните заключения на вещи лица, така и за разпит на свидетели и ускоряване на процеса.

Насоките на оптимизация на съдебната дейност са две – повишаване събираемостта на приходите и намаляване на продължителността на съдебните процеси, което ще доведе до спестяване на разходи по подготовка и организация на съдебни заседания, съдебна охрана и др.

Повече по темата прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *