Главният архитект на община Варна: „В законодателството думата „презастрояване“ не съществува“

В интервю за сутрешното предаване на телевизия „Черно море“ главният архитект на община Варна – Виктор Бузев, коментира усещането за презастрояване, което изразяват жителите на гр. Варна.

Главният архитект изрази убеждението си, че всички актове по устройство на територията, издадени от община Варна, са съобразени със закона. Мероприятията по устройство на обществените зони, както и разрешенията за строителство в индивидуални парцели, се осъществяват и издават в съответствие с предвижданията на общия устройствен план, който е приет още през 2012 г.

По думите на Бузев, при наличието на усещане за презастрояване у нашите съграждани, трябва да се мисли за промяна в закона, тъй като настоящото застрояване е изцяло съобразено с действащите строителни нормативи.

Photo by Kamil Oborski on Unsplash

Архитект Виктор Бузев обърна внимание на една от насоките на развитие на строителството, свързана с изграждане на зелената система на Варна. Част от дейностите, които се предвиждат в близко бъдеще, са изграждане на т. нар. „Втора морска градина“ в квартал Аспарухово, парк в местността Джанавара, както и два тематични парка в близост до гр. Варна.

Акцентът върху изграждане на зелената система на Варна цели и да се постигне баланс между застрояване и озеленяване.

Photo by Yan Ots on Unsplash

Главният архитект коментира и проблемите с трафика, свързани с експлоатацията на новия булевард „Васил Левски“. Според него, голяма част от проблемите са резултат на все още ниската култура на шофиране, свързана с използване на кръгови кръстовища. Архитект Бузев изрази надеждата си в най-близко бъдеще шофьорите да изградят навици и практика и в резултат кръговите кръстовища да изпълнят предназначението си и действително да облекчават трафика.

По повод на новоизграждащото се кръстовище на бул. „Княз Борис I“ в района на м-ст Траката, архитект Бузев посочи, че проектът се реализира от Агенция „Пътна инфраструктура“ и органите на общинската администрация нямат правомощия във връзка с одобряването и изпълнението му. Бузев не се ангажира с прогноза за ефективността на новото кръгово кръстовище, но съобщи, че се очаква проектът да бъде завършен до края на месец март т. г.

Photo by Nabeel Syed on Unsplash

Архитект Бузев предостави интересна информация, свързана с реставрацията на сградата на бившата Софийска банка, находяща се на ул. „Преслав“. Ремонтните дейности ще бъдат организирани на няколко етапа – укрепване на фасадата, възстановяване на вътрешните помещения на сградата, изграждане на специална платформа от външната страна на фасадата, чрез която ще бъде възможно екип от реставратори да работи върху скулптурната композиция, разположена на покрива. Като срок за завършване на проекта главният архитект посочи период от около две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *