Предстои забрана на фермите за добив на ценни кожи

Група народни представители внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Целта на измененията е въвеждане на забрана за отглеждането на животни единствено с цел добив на ценни кожи. В мотивите на законопроекта присъстват аргументи за хуманно отношение към животните и последователно провеждане на принципа за отглеждане и убиване на животни за цел, която не задоволява съществени човешки нужди. Като примери депутатите посочват съществуващата законова уредба в 12 европейски страни, някои от които Обединеното кралство, Белгия, Холандия, Люксембург, забраняваща съществуването на животновъдни обекти за производство на кожи. Народните представители се позовават още на тенденцията към намаляване на употребата на естествени кожи в модния бизнес и посочват конкретни дизайнери, които публично се отказват от използването на кожи в своята дейност – Lacoste, Prada, Zara, Armani, Versace, Furla, Gucci, Hugo Boss, Lee Cooper, Mango, H&M, Bershka.

Според данните от мотивите на законопроекта, предоставени от БАБХ, към момента в България съществуват три ферми за добив на ценни кожи, една от които е с преустановена дейност. Капацитетът на фермите за 2018 г. е бил около 130 хиляди животни.

Отглеждането на норки в специални животновъдни обекти може да има негативно влияние върху здравето на хората, дивите и селскостопанските животни, тъй като видът е естествено предразположен към зараза с много видове болести. Към момента няма данни за разработена програма по отношение на заразните заболявания по норките, което повишава значително риска за здравето на хората и животните.

Вносителите на проекта обръщат внимание и на заплахата за биологичното разнообразие, която могат да представляват отглежданите животни. Всички екземпляри във фермите за добив на кожи са от породата Американска норка, която притежава характеристиките на доминантен вид, разпространява се бързо и завзема естествения хабитат на силно застрашената Европейска норка. Само за 2018 г. има регистрирани десетки случаи на избягали норки. Това се превръща в опасност за 47 местни вида – дребни бозайници и птици , които могат да служат за храна на норката или се конкурират с нея за храна и подслон.

Пълният текст на законопроекта и мотивите към него можете да видите тук .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *