Заседание на КСНС относно кризата в Близкия изток

/NOVA/ Днес се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при Президента на Републиката на тема: „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток”.

На този етап Консултативният съвет отправя препоръки за отстояване на позиция, насочена към деескалация на напрежението. Подходящи спрямо обстановката мерки са препоръчани на Министерство на външните работи, Министерство на отбраната и службите за сигурност. Мониторингът на кризисната зона продължава и при промяна в обстоятелствата ще бъдат предприети своевременни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

Съгласно Закона за консултативния съвет по национална сигурност, същият е орган със съвещателни функции, който се възглавява от президента на Република България и заседава по въпроси от вътрешната и външната политика във връзка с националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения интерес, правата и интересите на българските граждани, както и за обсъждане на действия за пресичане или предотвратяване на възникнала заплаха за националната сигурност. Актовете, с които се произнася, са предложения и становища. Компетентността му е координационна и съвещателна спрямо останалите структури на публичната власт.

Цялата статия за днешното заседание на КСНС може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *