За обезщетенията при болест и справедливостта

Омбудсманът Диана Ковачева публикува позиция, в която изрази мнение срещу предлаганата промяна в разпределението на финансовата тежест при болест на осигурени лица. В отговор на предложението на работодатели да се прекрати изплащането на обезщетения за първите три дни от отпуск поради болест омбудсманът изтъкна опасността от ограничаване на основни конституционни права на работниците и служителите.

За да се балансират интересите на работници, работодатели, държавата в лицето на НОИ и в крайна сметка на всички лица, които плащат осигуровки, ще се проведе широка дискусия и ще се потърси адекватно на създалата се обществена ситуация законодателно разрешение.

Проблемът, поставил началото на дебата, се състои в отчитането на порочна практика да се издават фалшиви болнични листове и така да се ощетяват финансово работодателите и бюджета на държавното осигуряване.

Според Ковачева ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/09/26/rabotnikyt-da-plashta-pyrvite-3-dni-bolnichni-nepriemlivo.424122

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *