Извънредни икономически мерки предвижда правителството

Източник: news.bnt.bg .

Ситуацията с обявеното в страната извънредно положение и прилагането на строги противоепидемични мерки има за резултат силни икономически затруднения както за работещите по трудов договор граждани, така и за представителите на бизнеса.

За да се подпомогне преодоляването на кризисната за здравето и икономиката ситуация, правителството обяви на извънреден брифинг разработването на пакет от икономически мерки. Целта им е да предоставят възможност за финансова подкрепа на работодателите, работници в неплатен отпуск, социално слаби лица.

Ето какви мерки се предвиждат:

  1. отлагане на плащанията на данъци до 30 юни;
  2. възможност за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск. Кредитите ще бъдат достъпни чрез търговските банки.
  3. допълнителни средства за разходи на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи
  4. изплащане на 60 % от възнагражденията на работниците, застрашени от прекратяване на трудовите правоотношения поради икономически затруднения на работодателя;
  5. великденски добавки за пенсионерите;
  6. възможност за кредитиране на бизнеса;
  7. използване на ресурса на социалната система за подпомагане на безработните и социално слабите лица;
  8. увеличаване на бюджета на патронажна грижа;
  9. готовност за предоставяне на хранителни продукти на нуждаещите се.

Отлагат се плащанията на данъци до 30 юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза премиерът.

Министър Горанов обясни, че програмата, свързана със запазване на заетост, предстои да бъде одобрена от правителството. Предвижда се подпомагане на браншовете, изпаднали в нужда в следствие на ограниченията, наложени от епидемията. Те могат до получават помощ от 60% от възнагражденията на служители, на които те запазят правоотношенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *