Извънредното положение в България продължава до 13 май

По предложение на Министерски съвет Народното събрание реши да удължи срока на обявеното от 13 март 2020 г. година. Извънредното положение е обявено за цялата територия на Република България и ще продължи до 13 май 2020г.

С решението си Народното събрание възлага на Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с пандемията от COVID-19 .

Министерският съвет на 01 април 2020г. прие решениеда се предложи на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната. Мотивите за предложението на министъра са очакваният натиск върху здравната система и високият риск от повсеместно разпространение на COVID-19 през идните седмици.

Предложението се позовава на данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, както и на данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Текстът на решението на Народното събрание за удължаване срока на извънредното положение е достъпен тук.

Според информацията на уебсайта на Висшия съдебен съвет, приетите мерки за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19 за съдилищата са валидни до 13 април 2020г. В случай на удължаването на срока на извънредното положение, мерките трябва да бъдат преразгледани от Съдийската колегия на ВСС и да се уточни как да протича насрочването и разглеждането на делата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *