Ключът от вътрешната страна на бравата помага на крадците

Скъпите брави са детска игра за обирджиите

Крадци нахлуват в домовете ни като използват собствените ни ключове, оставени на вратата, и то от вътрешната страна.

За новата мода при обирите на апартаменти съобщава уебсайтът novavarna.net, позовавайки се на NOVA. Преди дни няколко апартамента от един вход в столичен квартал са обрани по този начин само за една нощ. За новата схема потвърждават и от полицията.

Според професионалните ключари, вместо да затрудним крадците, с ключа в ключалката ги улесняваме. Схемата работи само при т.нар. “касови брави”, а проникването става за секунди. Експертите твърдят, че дори ключът да не е в ключалката, пробиването на този тип брави е детска игра за обирджиите. На пазара те могат да се намерят за 200-300 лв., а патроните – от 500.

Криминалистите препоръчват да остъкляваме терасите или да поставяме метални решетки. Освен това се препоръчва монтаж на СОТ или видеонаблюдение. При дълго отсъствие от дома по-добре да избягваме съобщенията в социалните мрежи.

От бранша на ключарите предупреждават да подбираме и на какви професионалисти да се доверяваме, защото границата между професионалния ключар и професионалния крадец е тънка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *