Къде да сигнализираме за бездомни кучета?

Всеки, който отглежда каквото и да било животно, е длъжен да спазва принципите на добрата практика по отглеждането му. Когато собственикът на животно не може да полага грижи за него, го предава в приют, спасителен център, друг животновъден обект или на нов собственик, който да го отглежда в съответствие с физиологичните и поведенческите му особености. Изоставянето на животни е забранено като вид проява на жестокост според Закона за защита на животните.

Ограничаването на броя на безстопанствените животни, грижата и контрола върху тях се осигуряват от кметовете на общини, Националното сдружение на общините и организациите за защита на животните. Задължението за настаняване на безстопанствени кучета в приют се носи от изброените лица. При настаняването им кучетата  се ваксинират против бяс, обезпаразитяват и кастрират. Целта е в дългосрочен план да се спре възпроизводството на безстопанствените кучета, а домашните да бъдат регистрирани. Собствениците на кучета, които са кастрирани, не заплащата ежегодната месечна такса за притежаване на домашен любимец.

Лице, което намери безстопанствено куче без видима ушна маркировка, може да подаде сигнал до кмета на общината или до управител на приют, който се намира в близост. След  обезпаразитяване и кастриране, заловените кучета се предлагат за определен период на лица, които биха желали да ги отглеждат. Ако такова лице не се намери, кучетата се връщат по местата, където са заловени. Забранено е обаче да се връщат в дворове на детски ясли и градини, училища, болници и в близост до площадки за игра на деца, автомагистрали и летища.            

В случай на агресия, проявена от животни, трябва незабавно да се сигнализират органите на местната власт и/или РУ МВР. Те предприемат подходящи мерки по залавянето им и извършването на ветеринарномедицински прегледи, които могат да докажат необходимост от умъртвяване.

Ако се докаже, че за животните се полагат грижи или се упражнява надзор от определено лице, същото може да бъде задължено от общината да отговаря за регистрацията, обезпаразитяването и предотвратяването на опасно поведение. В случай, че лицето не предприеме действия, за да ограничи опасността от нападение над животни и хора,  след като е било предупредено от полицейските органи, следва същото да отговаря за умишлени действия, с които създава опасност за живота и здравето на другите. Средството за защита е отново подаване на сигнал до РУ МВР, а при необходимост и търсене на обезщетение по съдебен ред.

19 Replies to “Къде да сигнализираме за бездомни кучета?”

 • носи ли отговорност за нанесени вреди представител на неправителствена организация, който събира и храни бездомни кучета ( и котки) на улицата

  • Да, всяко лице, което храни бездомни кучета, носи отговорност за тяхното обезпаразитяване, реваксинация срещу бяс и предотвратяване на агресивно поведение на кучетата към хора и животни. За котките това се отнася само в случай на увеличена популация, констатирана от органите на местната власт.

 • А къде да подам сигнал за лице, което храни и отглежда бездомни кучета, които са агресивни и гонят децата?

 • Здравейте.
  София, Квартал Левски В, блок 23А източна част преди час.
  Уличен пекинез с мърлява козина се впусна да захапе в гръб съпругата ми за крака ѝ. Бременна е в 7мия месец, ако не бях там какво се случва? Пада, плаши се, може да загуби бебето в такъв случай и за какво, за един помиар?
  Животното избяга. Излязох след това и го търсих час, за да го снимам – не го открих.
  https://i.postimg.cc/j293Y9Fy/660-81ee068cffc41ec2fc1ccfe225bf665e.jpg
  Подобно на това е от снимката, малко по-голямо и много по-мръсно/кафяво от мръсотия.

  Моля Ви, бесен съм в момента и вместо да го открия и да го приключа, седа и пиша форми в интернет, което още повече ме вбесява – Какво мога да направя, за да изчезне това куче?

  Благодаря Ви

 • 7 или 8 големи бездомни кучета обикалят редовно в кв. Изгрев гр. Варна. Бяха 3
  но се умножиха. Сега имат и две по малки. Как да се постъпи в случая преди да е станало късно

 • Привет, бих искала да подам сигнал за множество изхвърлени животни в района ни, които се размножават и превземат селото. Служители на енергото се оплакват от тях и не идват с месеци да засичат сметките. Кучетата лаят и нападат всеки чужд човек, който не живее в къщите в определения район. Става въпрос за глутница от 7 кучета и множество единични животинки. Постоянно се бият глутници и редовно има ранени животни. Как бих могла да ескалирам проблема към по-висока инстанция тъй като кметът на селото не взима проблема под внимание, а от Четири лапи ни усведомиха, че следва ние да заведем и върнем животните. Става въпрос за големи породи.
  Много бих се радвала да получа съвет.

 • Здравейте, искам да съобщя за агресивни бездомни глутница кучета, които лаят след всеки минаващ човек намрат се на ул.Под Игото 42 моля направете нещо за да може децата ми да излизат от нас спокойно.

  • Здравейте! За да има резултат, този сигнал трябва да бъде отнесен до компетентните държавни органи – РУ на МВР или кмета на общината.

 • Здравейте! Тази сутрин отивайки на работа за втори път в рамките на няколко дни бях нападната от агресивно домашно куче. Собственичката на кучето беше там, но реагира бавно и неадекватно. Уверявайки ме, че нищо нямало да ми направи. Към кого трябва да се обърна за да се вземат мерки, защото от стопаните на кучето не очаквам такива? Става въпрос за Пазарджик.

 • Здравейте, имам подобен проблем с глутница кучета – преди година дойде едно куче, към настоящия момент вече са 7-8. Като решат, че не харесват някой се събират всички на глутница и го погват – и хора и други домашни кучета. Има хора в района които ги хранят – точно до детската площадка, която използваме. Какво мога да направя?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *