Къде да сигнализираме за бездомни кучета?

Всеки, който отглежда каквото и да било животно, е длъжен да спазва принципите на добрата практика по отглеждането му. Когато собственикът на животно не може да полага грижи за него, го предава в приют, спасителен център, друг животновъден обект или на нов собственик, който да го отглежда в съответствие с физиологичните и поведенческите му особености. Изоставянето на животни е забранено като вид проява на жестокост според Закона за защита на животните.

Ограничаването на броя на безстопанствените животни, грижата и контрола върху тях се осигуряват от кметовете на общини, Националното сдружение на общините и организациите за защита на животните. Задължението за настаняване на безстопанствени кучета в приют се носи от изброените лица. При настаняването им кучетата  се ваксинират против бяс, обезпаразитяват и кастрират. Целта е в дългосрочен план да се спре възпроизводството на безстопанствените кучета, а домашните да бъдат регистрирани. Собствениците на кучета, които са кастрирани, не заплащата ежегодната месечна такса за притежаване на домашен любимец.

Лице, което намери безстопанствено куче без видима ушна маркировка, може да подаде сигнал до кмета на общината или до управител на приют, който се намира в близост. След  обезпаразитяване и кастриране, заловените кучета се предлагат за определен период на лица, които биха желали да ги отглеждат. Ако такова лице не се намери, кучетата се връщат по местата, където са заловени. Забранено е обаче да се връщат в дворове на детски ясли и градини, училища, болници и в близост до площадки за игра на деца, автомагистрали и летища.            

В случай на агресия, проявена от животни, трябва незабавно да се сигнализират органите на местната власт и/или РУ МВР. Те предприемат подходящи мерки по залавянето им и извършването на ветеринарномедицински прегледи, които могат да докажат необходимост от умъртвяване.

Ако се докаже, че за животните се полагат грижи или се упражнява надзор от определено лице, същото може да бъде задължено от общината да отговаря за регистрацията, обезпаразитяването и предотвратяването на опасно поведение. В случай, че лицето не предприеме действия, за да ограничи опасността от нападение над животни и хора,  след като е било предупредено от полицейските органи, следва същото да отговаря за умишлени действия, с които създава опасност за живота и здравето на другите. Средството за защита е отново подаване на сигнал до РУ МВР, а при необходимост и търсене на обезщетение по съдебен ред.

27 Replies to “Къде да сигнализираме за бездомни кучета?”

 • носи ли отговорност за нанесени вреди представител на неправителствена организация, който събира и храни бездомни кучета ( и котки) на улицата

  • Да, всяко лице, което храни бездомни кучета, носи отговорност за тяхното обезпаразитяване, реваксинация срещу бяс и предотвратяване на агресивно поведение на кучетата към хора и животни. За котките това се отнася само в случай на увеличена популация, констатирана от органите на местната власт.

 • А къде да подам сигнал за лице, което храни и отглежда бездомни кучета, които са агресивни и гонят децата?

     • Имам подобен проблем, съсед пускаш кучетата без надзор и още един хранещ няколко бездомни кучета. Във вилна зона се намирам. Ако може съвет за справяне със 7- 8 членна глутница. Благодаря

     • Здравейте!
      Имам съсед, който храни котки в задни двор, но не полага грижи и отговорност. Животинките се развъждат безкрайно бързо. Постоянно има малки котешки трупчета около блока, защото бе оцеляват. А в градината и трева не никне, камо ли цвете – всичко е котешка тоалетна.
      Може ли да ми изпратите информация към кого да се обърна за жалба или съдействие!

      Благодаря!

  • Здравейте, случайно попаднах тук. Същия проблем, моля ако може съвет как да се справя с проблема

 • Здравейте.
  София, Квартал Левски В, блок 23А източна част преди час.
  Уличен пекинез с мърлява козина се впусна да захапе в гръб съпругата ми за крака ѝ. Бременна е в 7мия месец, ако не бях там какво се случва? Пада, плаши се, може да загуби бебето в такъв случай и за какво, за един помиар?
  Животното избяга. Излязох след това и го търсих час, за да го снимам – не го открих.
  https://i.postimg.cc/j293Y9Fy/660-81ee068cffc41ec2fc1ccfe225bf665e.jpg
  Подобно на това е от снимката, малко по-голямо и много по-мръсно/кафяво от мръсотия.

  Моля Ви, бесен съм в момента и вместо да го открия и да го приключа, седа и пиша форми в интернет, което още повече ме вбесява – Какво мога да направя, за да изчезне това куче?

  Благодаря Ви

 • 7 или 8 големи бездомни кучета обикалят редовно в кв. Изгрев гр. Варна. Бяха 3
  но се умножиха. Сега имат и две по малки. Как да се постъпи в случая преди да е станало късно

 • Привет, бих искала да подам сигнал за множество изхвърлени животни в района ни, които се размножават и превземат селото. Служители на енергото се оплакват от тях и не идват с месеци да засичат сметките. Кучетата лаят и нападат всеки чужд човек, който не живее в къщите в определения район. Става въпрос за глутница от 7 кучета и множество единични животинки. Постоянно се бият глутници и редовно има ранени животни. Как бих могла да ескалирам проблема към по-висока инстанция тъй като кметът на селото не взима проблема под внимание, а от Четири лапи ни усведомиха, че следва ние да заведем и върнем животните. Става въпрос за големи породи.
  Много бих се радвала да получа съвет.

 • Здравейте, искам да съобщя за агресивни бездомни глутница кучета, които лаят след всеки минаващ човек намрат се на ул.Под Игото 42 моля направете нещо за да може децата ми да излизат от нас спокойно.

  • Здравейте! За да има резултат, този сигнал трябва да бъде отнесен до компетентните държавни органи – РУ на МВР или кмета на общината.

 • Здравейте! Тази сутрин отивайки на работа за втори път в рамките на няколко дни бях нападната от агресивно домашно куче. Собственичката на кучето беше там, но реагира бавно и неадекватно. Уверявайки ме, че нищо нямало да ми направи. Към кого трябва да се обърна за да се вземат мерки, защото от стопаните на кучето не очаквам такива? Става въпрос за Пазарджик.

 • Здравейте, имам подобен проблем с глутница кучета – преди година дойде едно куче, към настоящия момент вече са 7-8. Като решат, че не харесват някой се събират всички на глутница и го погват – и хора и други домашни кучета. Има хора в района които ги хранят – точно до детската площадка, която използваме. Какво мога да направя?!

 • И аз бих искала да зная къде да подам жалба и към кого да се обърна за проблем с улично куче.

 • А къде да подам сигнал за лице, което храни и отглежда бездомни кучета, които са агресивни и гонят децата?

 • Имам следния проблем. Родителите ми са животновъди и отглеждат малко стадо овце и кози. В селото, в което е техния обор от няколко месеца се появи някакво ловно куче, което или се е изгубило, или е нарочно изоставено от стопани в съседната махала.

  Когато стадото отиде на паша, двама фактически съжителстващи в тази махала умишлено се разхождат като подмамват кучето със себе си. Целта им е да предизвикат ситуация на близост на кучето с домашните животни, защото са забелязали, че е агресивно към тях.

  Преди месец кучето два пъти напада стадото, като първия път го прогонихме, а на връщане от „““разходката“““ им то пак нападна, като събори на земята една бременна овца и я нахапа по тялото. МАЙКА МИ ДАДЕ НАД СТО ЛЕВА ЗА ЛЕКАРСТВА И СПАСИ ОВЦАТА, НО ТЯ РОДИ, КАТО ЕДНОТО ОТ АГНЕТАТА СЕ РОДИ МЪРТВО. След това преди няколко дни виждам, как същота жена отново е завела кучето да стадото и то облайва няколко кози и ярета все едно са див глиган или стадо глигани и ги върти в кръг.
  Направихме забележка на въпросната дама, да престане да воде кучето в стадото, а тя се разкрещя, че не било нейно а бездомно, на забележката ни, че ако го отпъди от себе си, кучето няма да ходи с нея, и какво прави с бездействието си като кучето напада животните, тя отвърна, че ще си прави каквото си поиска.

  Кой може да се намеси, да осинове въпросното куче, защото то става за ловно, но не му е там мястото по цял ден и нощ преследва дивеча в района а налита на домашните животни?

  Ако удуши или разкъса някое агне или яре, кой ще поеме вината?

  Агънцата и яренцата имат ли право на спокоен живот или такова право има агресивното куче, което да си преследва, облайва и да ги хапе?

 • Здравейте! Искам да подам сигнал за бездомни кучета,около 10 на брой.2 от тях имат жълта маркировка на ушите,но не спират да раждат и стават все повече.Явно жълтата маркировка е поставена просто ей така?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *