Проект на нови образци в заповедното производство

Проект на изцяло нова Наредба за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство е публикуван на страницата на Министерство на правосъдието.

Промените са свързани с измененията и в Гражданския процесуален кодекс, които целят облекчаване положението на длъжника, постигане на максимална яснота и прозрачност в процеса по издаване на заповед за изпълнение.

Удължава се срокът за подаване на писмено възражение срещу заповедта за изпълнение. От двуседмичен този срок вече ще бъде един месец.

Нововъведение е изискването към заявлението за издаване на заповед по чл. 410 ГПК да се прилага и документа, от който произтича вземането. Няколко промени са свързани със защитата на потребителите.

Общественото обсъждане на проекта ще се проведе от 10 януари до 10 февруари 2020г. Възможност за изразяване на мнение има всяко заинтересовано лице чрез онлайн страницата за обществени консултации на Министерски съвет – линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *