По-малко места за настаняване, повече регистрирани нощувки, отчитат от НСИ

Данни за реализираните през ноември 2019 г. нощувки съобщава сайтът Moreto.net, позовавайки се на информация от Националния статистически институт. Въз основа на отчетените реализирани нощувки и на информацията относно броя на местата за настаняване може да се направи извод за слабо намаляване на общия брой на регистрирани места за настаняване. Въпреки това се отчита както нарастване на броя реализирани нощувки, така и общия размер на генерираните приходи от настаняване.

Статистиката е интересна с оглед на скоро приетите промени в Закона за туризма, чиято цел е повишаване събираемостта на публичните приходи от сферата на туризма.

През ноември 2019 г. в страната са функционирали 1 838 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 53.7 хил., а на леглата – 108.7 хиляди. В сравнение с ноември 2018 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 0.3%, а броят на леглата в тях – с 1.0%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през ноември 2019 г., е 762.9 хил., или с 11.4% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (със 17.4%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

Цялата статия може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *