Председателят на КЗП коментира изискванията при обявяване на търговски намаления

В интервю за bTV радио председателят на КЗП Димитър Маргаритов обърна внимание на законовите изисквания при провеждане на кампании за намаления. съобщи Комисията на своята страница.

Сред акцентите в интервюто е изискването за достоверно обявяване на процентната стойност на намалението. Нелоялна практика е рекламирането на висок процент намаление, който обаче се отнася за ограничен брой артикули в търговския обект. Например при рекламиране от страна на търговеца на 60-70% намаление на дрехи, само няколко от стоките в магазина да бъдат намалени с толкова висок процент, а други – с 20 %. Това въвежда потребителя в заблуждение и оказва влияние върху решението му да посети търговския обект, коментира Маргаритов.

Друг момент е продължителността на намалението, което не може да бъде по-кратко от ден и по-дълго от месец. В случаите, когато след определен период на намаление стоката бъде намалена още повече, обявения процент на намаляване трябва да отговаря на разликата между стойността, на която тя се е продавала непосредствено преди второто намаление. Тоест, ако една блуза струва 20 лв. и бъде намалена с 50 % в период от 2 седмици, след това бъде намалена с още 25 % от първоначалната цена, търговецът не може да я етикетира с надпис „75 % намаление“. Това е така нареченото „намаление в намалението“ и представлява нелоялна търговска практика, за която на търговците се налагат санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *