Програми в подкрепа на малкия и среден бизнес от ББР

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев в брифинг, провел се на 07 април, информира за началото на нови програми в подкрепа на бизнеса. Фокусът на вниманието е насочен към микропредприятията и стартиращия бизнес, които търпят загуби поради пандемията от COVID-19.

В изпълнение на програмите за финансиране на микропредприятия, ББР ще отпуска кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48 800 лв. с до 2 години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца.

В рамките на програмата ще се осъществи финансиране на занаятчии, земеделски производители, еднолични търговци, самоосигуряващи се лица и други микропредприятия, чиято дейност е затруднена или блокирана поради пандемията. Подаването на искания за кредит може да става и изцяло по електронен път на официалната интернет-страница на институцията.

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Предоставянето на средствата ще се осъществява чрез дъщерното дружество на ББР – Микрофинансираща институция ДЖОБС.

От ББР съобщават още, че до две седмици ще заработи правителствената програма за подкрепа на бизнеса и физическите лица в неплатен отпуск. Това ще стане след увеличаването на капитала на банката, което се очаква до дни. 

Финансовата подкрепа за компании и служители в неплатен отпуск ще се извършва през търговските банки и тяхната клонова мрежа в страната. От ББР ще осигурят гаранционен механизъм, който ще позволи на засегнатите да получат финансова подкрепа.

Тази статия не представлява юридическа консултация. Текстът изразява най-общо мнението на автора по определена тема и по никакъв начин не ангажира отговорността на адвоката във връзка с конкретен казус. При необходимост от правен съвет, моля свържете се с нас чрез някоя от посочените форми на контакт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *