Промените в НПК приети на първо четене

И трите законопроекта, които целят отпадането на съкратеното съдебно производство, когато става въпрос за тежки престъпления, минаха на първо четене в парламента, съобщи Дарик.

Текстовете са внесени от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“, като целта е извършителите на тежки престъпления да не се възползват от възможността за намаляване на наказанието.Промените бяха подготвени след вълна от обществено недоволство във връзка със зачестилите в страната тежки престъпления. Явна е необходимостта от утвърждаване на представите за наказуемост на деянията, особено на престъпленията срещу личността. Законодателите целят да постигнат баланс между бързината на процеса и справедливостта на наказанието.

По време на обсъждането на законопроектите в правната комисия министърът на правосъдието Данаил Киров е обърнал внимание, че не следва да се отнема възможността подсъдимия да прави самопризнания и да облекчава наказателния процес.

При бъдещата изработка на консолидиран законопроект народните представители ще имат предвид възможността премахването на института на съкратеното съдебно следствие да доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца. Подходящо законодателно решение би могло да бъде разработването на диференцирана процедура по съкратено съдебно следствие, която да не обвързва съдействието на подсъдимия със задължително намаляване на размера на наказанието. Ефективността на предстоящите законови промени ще може да се отчете в бъдещия процес на правоприлагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *