Противоепидемични мерки в сила към 23 март

Ограничаване струпването на хора

Със заповед на минитъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 13 до 29 март са в сила следните противоепидемични мерки:

 1. Забраняват се посещенията на увеселителни заведения като дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски обекти тип МОЛ.
 2. Преустановени са посещенията в училища, висши учебни заведения, детски градини и детски ясли, както и всички извънкласни мероприятия.
 3. Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца;
 4. Преустановяват се всички масови мероприятия – кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми и др.
 5. Препоръчва се на всички работодатели при възможност да въведат дистанционна форма на работа; когато това не е подходящо спрямо спецификата на дейността, се допуска продължаването на дейност при спазване на строги противоепидемични мерки. Те включват филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала.
 6. Преустановяват се планови детски и женски консултации, планови операции, както и свиждания във всички лечебни заведения.

Текстът на заповедта е достъпен тук.

Забрана за влизане в България

Photo by Mantas Hesthaven on Unsplash

с от 13 март до 20 април 2020 г. се забранява:

 1. влизане на територията на Република България лица, пристигащи от Великобритания, Франция, Италия, Испания, Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Разрешава се влизането в България само на български граждани, лица с предоставен статут на постоянно пребиваване, както и на членовете на техните семейства.
 2. влизане на територията на България за граждани на трети страни (които не са част от Европейския съюз и Шенгенското пространство). Забраната не се отнася само до
  1. здравни специалисти;
  2. транзитно преминаващи лица, които се завръщат в държавата, където имат разрешение за дългосрочно пребиваване;
  3. екипаж на превозни средства, пренасящи товари;
  4. дипломати, представители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;
  5. лица, пътуващи по хуманитарни причини.

Заповедите на министъра на здравеопазването, ограничаващи преминаването през държавната граница, може да намерите тук и тук.

Карантина на гр. Банско

Photo by Stanley Dai on Unsplash

От 19.00 часа на 17 март до отмяната им действа заповед за налагане на пълна карантина на гр. Банско. Лицата, които пребивават на територията на града, нямат право да го напускат. Същите се считат за поставени под домашна карантина и могат да излизат само с цел посещение на хранителен магазин, аптека, банки и застрахователни офиси.

Заповедта за карантина на гр. Банско може да прочетете тук.

Ограничения в придвижването

От 00.00 часа на 21 март са в сила следните противоепидемични мерки:

 1. забрана за посещение на паркове, градски градини, спортни детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места;
 2. контрол на входно-изходния трафик на областните градове. Органите на МВР организират контролно-пропускателни пунктове и проверяват целта на пътуването на всеки гражданин. Допускат се пътувания само с цел полагане на труд, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес.
 3. забрана на лицата на възраст до 60 години да посещават хранителни магазини и аптеки във времевия интервал от 08.30 до 10.30 часа всяка сутрин.

Текстът на заповедта е достъпен на този адрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *