Разходки в двора на комплекс по време на извънредното положение

Можем да се разхождаме във вътрешния двор, но с предпазна маска

Правно основание на забраната

Според Заповед 143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването, от 00.00 часа на 21.03 до изричната отмяна на въведените мерки, се преустановяват посещенията на

 • паркове,
 • градски градини,
 • спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.
Photo by craig hellier on Unsplash

Обществени места

“Обществени места” по смисъла на Закона за здравето са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Изрично са посочени:

 • плувни басейни, плажове и места за къпане
 • спортни обекти – стадиони, спортни зали, игрални площадки, фитнес центрове и зали
 • театри, киносалони, концертни зали, читалища, компютърни и Интернет зали, игрални зали;
 • бръснарски, фризьорски и козметични салони, солариуми, ателиета за татуировки и поставяне на обици и други подобни изделия на различни части на тялото, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове, обществени бани, перални, сауни, обществени тоалетни;
 • гробищни паркове;
 • железопътни гари, летища, пристанища, автогари, метростанции;
 • детски ясли и градини, училища и висши училища, ученически и студентски общежития, школи – музикални, езикови, спортни бази за детски и ученически отдих и туризъм и центрове за работа с деца;
 • лечебни и здравни заведения, здравни кабинети и обектите, в които се прилагат неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве;

както и много други.

Обществени места са сградите, до които всяко лице има достъп, включително и административните учреждения и други сгради, в които се обслужват или имат достъп гражданите; асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради и др.

Позволени ли са разходките във вътрешни дворове?

Заповедта не забранява посещението на всички тези обществени места, а на спортните и детски площадки и съоръжения, разположени на територията им. Изцяло е забранено посещението на паркове и градски градини.

Дворът на затворения комплекс ще бъде включен в обхвата на забраната, само по отношение на спортните съоръжения и детски площадки, които се намират на територията му. Като поземлен имот вътрешният двор на многофамилна жилищна сграда или на няколко сгради, обособен за ползване само на живущите в тези сгради, не се различава по статута си от дворното място, използвано от един или няколко собственици. Независимо от мащабите и организацията на пространството, зелените площи могат да бъдат свободно ползвани от живущите в комплекса.

Това не се отнася за детските площадки, открити и закрити фитнес съоръжения. Достъпът до тях е забранен, тъй като те са разположени на обществено място по смисъла на Закона за здравето и заповедта за въвеждане ограничения в достъпа на този род обекти.

Трябва ли да носим маска?

Photo by Vadim Sadovski on Unsplash

От 12 до 26 април 2020 г. носенето на защитна маска (шал, или друго средство, закриващо носа и устата) е задължително за всички лица, които се намират в закрити или на открити обществени места. Изрично са изброени някои от тези обществени места – транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки. Изброяването не е изчерпателно – завършва с “и други”.

Освен това, за целите на тази мярка, обществени са и местата и пространствата, които са свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване (в това число всички места, на които се предоставят обществени услуги).

Зелените площи, разположени в урегулиран поземлен имот, представляват обществено място по смисъла на посочените разпоредби. Затова носенето на защитна маска или друго предпазно средство е задължително за всички лица, които се намират на територията им.

Тази статия не представлява юридическа консултация. Текстът изразява най-общо мнението на автора по определена тема и по никакъв начин не ангажира отговорността на адвоката във връзка с конкретен казус. При необходимост от правен съвет, моля свържете се с нас чрез някоя от посочените форми на контакт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *