Фалшиви имейли от КАТ крият вируси

Хакерските атаки срещу лична информация стават все по-изобретателни. Вредите от тях могат да приемат значителни размери, когато става дума за банкова информация, потребителски акаунти в различни уебстраници и приложения, намеса в лични медия файлове и т.н.

В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП, разясни подробности за нова техника, използвана от хакерите. Тя се състои в изпращане на имейл от името на „Пътна полиция“, в които се твърди, че получателят им има неплатен фиш, съставен от КАТ. Опасността се крие в прикачен към електронното съобщение файл. При отварянето му в устройството на потребителя се зарежда вирус от типа троянски кон. Чрез него хакерите могат да се сдобият с паролите за всички приложения, които използваме.

Комисар Колев предупреди зрителите да не отварят подобни имейли и отправи препоръки за употребата на „т.нар. „къдрави“ пароли, които съдържат цифри, различни знаци, малки и главни букви“.

Ако все пак някой вече е отворил хакерското съобщение от името на КАТ, трябва веднага да преинсталира компютъра или телефона си и да започне да използва легална антивирусна програма.

Цялата статия и видео вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *