Честит Ден на юриста!

Днешният ден бележи изминаването на 140 години от създаването на първия български устройствен закон – Търновската конституция от 1879г. Въпреки известните трудности при нейното приемане и нееднозначната и роля в обществения живот на новоосвободеното княжество, тя безспорно е основата, върху която успешно се гради новата ни правна система. Отразявайки концепциите на създателите си за държавно устройство, Търновската конституция съвсем напредничаво урежда правата на гражданите. В много отношения текстовете и се доближават до аналогичните им разпоредби в настоящата Конституция, което само по себе си бележи нейния прогресивен характер.

Нека не забравяме, че датата 16 април е свързана и с друго паметно събитие в българската история, което не е никак тържествено, а напротив – трагично и жалко, а именно – атентатът в църквата Света Неделя през 1925 г. По време, когато актовете на терор не са били част от ежедневната хроника, събитие от подобна величина е разтърсило съзнанието на българина и е имало широк европейски отзвук.

Двете крайности, които символизира днешният ден, събитията, които случайно или не, имат обща дата на проявяване, ни карат да се замислим за реда и хаоса. За човешката дейност като култивиране на хаоса, насочването му и придаването на по-висша форма. Именно в това виждам проявлението на юридическата професия – основа на съзидателна дейност, всепроникваща и съпътстваща всички сфери на обществени отношения, макар и в различна степен.

Затова нека почетем празника на юристите, тази част от обществото, която е отговорна то да бъде общество, а не група. На много различни фронтове ние, юристите,  ежедневно и съвестно се стремим  да създаваме ред от хаоса. И въпреки трудностите, продължаваме борбата за човешки права и свободи.

Всяка малка крачка е част от пътя към трансформацията на правото на силния в сила на правото.

Честит празник на всички колеги!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *